• webdesign
  • webhosting
  • software
  • meer
professional solutions

Assembler

Assembler is een erg primitieve programmeertaal die een symbolische weergave van machinetaal is. Bij deze taal is het zo dat iedere regel assembler code naar een van te voren eenduidig door de programmeur bedoelde reeks bytes wordt vertaald, waarbij de assembler (wat ook de naam van het vertaalprogramma is) wel nog wat dingen uitrekent zoals de lengte van sprongen naar andere gedeeltes van het programma enzo. Een regel in een assembler programma bevat over het algemeen: * al of niet een label (de symbolische naam van een geheugenplaatsadres) * de mnemonic (symbolische naam van een instructie) en de eventuele argumenten voor de instructie * eventueel commentaar

Een assembler vertaalt de assembler code naar machinetaal. Een disassembler doet het tegenovergestelde dus vertaalt machinetaal terug naar assembler code. Omdat iedere instructie in een assembler-programma één op één overeenkomt met een instructie van de processor, is een programma in assembler niet overdraagbaar van de ene processor naar een totaal andere; de instructieset van verschillende processor-families verschilt totaal en dus wijken de corresponderende assembleertalen sterk af. Zogenaamde "compatibele" processoren delen (grotendeels) de instructieset. Voorbeelden van processorfamilies zijn de Intel Pentium en verwante types van AMD, de Motorola processoren in Apple computers, en de IBM 370 mainframe familie.

Contact
E: info @archytas.nl

Laan van Wateringse Veld 711
2548 BN Den Haag

06 14157509
Tip
Webhosting Archytas biedt ook webhosting aan vanaf
€3,75 p.m.
Wist u dat?
Web 2.0 Archytas ontwikkelt speciaal voor het beheer van uw website op maat gemaakte CMS systemen die niet onder doen voor desktop applicaties door het gebruik van AJAX technologie.