• webdesign
  • webhosting
  • software
  • meer
c professional solutions

C

De programmeertaal C is gebaseerd op de programmeertaal B, die weer op BCPL was gebaseerd. Het is een zeer praktische programmeertaal die meer op Algol lijkt dan op andere voorlopers zoals in historische volgorde Fortran, Cobol en BASIC. Ook Pascal is een versimpeling van Algol, maar dan in een andere richting. Terwijl Pascal meer afstand neemt van de machine waar het op moet werken, ligt C juist dicht tegen de machine aan; het is betrekkelijk 'low-level'. De invloed van C is zo groot dat sindsdien de meeste nieuwe talen zoals C++, Objective C, Java, Javascript, C# en PHP grotendeels de syntaxis van C gebruiken.

C heeft getypeerde data maar maakt conversie wel mogelijk. De datarepresentatie van een type op de machine wordt niet door de taal voorgeschreven; een variabele int (integer, geheel getal) kan dus op verschillende machines 16 of 32 bit zijn. De taal is sterk procedureel, zoveel mogelijk taken worden in functies uitgevoerd en het hoofdprogramma dat 'main' heet is zelf ook een functie. Als programmmastroomstructuren zijn een zeer flexibele for-statement en de while statement beschikbaar. goto is beschikbaar maar gebruik hiervan wordt sterk ontmoedigd. Er zijn een aantal increment- en decrementoperatoren die bij veel processors als machinetaalinstructies aan arraybewerkingen kunnen worden gekoppeld (b.v. a = b[x++] ; betekent: a krijgt de waarde in b[x] en x wordt daarna 1 opgehoogd. Voor veel processors (80x86, 68xxx) is dit een enkele machinetaalinstructie). Statements worden door een puntkomma afgesloten. Indices van arrays beginnen bij nul.

Zoals gezegd is C is een taal die tamelijk dicht aansluit bij de hardware. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Voordelen zijn dat C erg krachtig is, voor van alles gebruikt kan worden en erg snel is. Nadelen zijn dat de taal niet erg vergevingsgezind is m.b.t. fouten en dat de C-compiler weinig controles uitvoert (hoewel die controles met diverse tools alsnog uitgevoerd kunnen worden). Een bekend spreekwoord over C is "C provides all the rope you need to hang yourself" ("C lever al het touw dat je nodig hebt om jezelf op te hangen"). Er kan veel met C maar alleen als je echt weet wat je doet. Daarom vind je deze taal veel in de technische wereld. Besturingssystemen als Unix en Windows worden grotendeels in C geschreven. Voor vrijwel iedere processor is een C-compiler beschikbaar. Dientengevolge kent de taal C een hoog percentage professionele programmeurs.

Contact
E: info @archytas.nl

Laan van Wateringse Veld 711
2548 BN Den Haag

06 14157509
Tip
Webhosting Archytas biedt ook webhosting aan vanaf
€3,75 p.m.
Wist u dat?
Web 2.0 Archytas ontwikkelt speciaal voor het beheer van uw website op maat gemaakte CMS systemen die niet onder doen voor desktop applicaties door het gebruik van AJAX technologie.